onsdag, april 09, 2008

"Nyvintern är här"

Utanför fönstret ligger den nya blötsnön, tung, våt och vit. Normalt aprilväder, det är bara att gilla läget och samtidigt vara tacksam för att jag inte bytt till sommardäck. Det händer så mycket mest hela tiden, och de få stunderna som finns för kontemplation och eftertanke, tenderar att bli vardagslyx. Känner just nu att jag får koncentrera kraften på viktiga saker och prioritera bort det som möjligen stjäl energi i onödan.

I helgen åker jag till Åre med goda vännerna Rickard och Tomas. Ska bli riktigt skojigt att avsluta vintersäsongen med bra skidåkning och trevligt umgänge. Grabbarna, är precis som jag, glada farsor, som längtar till en stunds omväxling från vardagen.

Våren är annars en förväntningarnas tid med mycket krav på att "allt ska blomma ut". Efter en lång, mörk vinter växer hoppet om nystart i tillvaron. Jag brukar oftast gå ner i varv i under våren, pga. att jag har en rätt hög aktivitetsnivå under resten av året. Dessvärre går jag på tvärs emot omgivningen. Vet inte varför, men jag har defintivt en släng av vårtrötthet. Jag deppar inte, är bara allmänt trött. Christine, min hustru blommar ut under våren. Hon längtar till trädgården och utomhuspysslet, umgänget med grannarna och känslan av att slippa gå inomhus hela tiden. Jag brukar ta rygg på hennes engagemang, dock med en viss fördröjning.

Vi har också ett roligt projekt i hop, inomhus. Vi bygger en innervägg, till vårt nya sovrum. Tror nog att vi gjort de mesta misstagen, från att ta fel mått mellan reglar till fel mått på gipsskivor. Problem är dock till för att lösas och nu ser det ok ut, elektrikern får fixa strömbrytare och vägguttag, därefter isolerar vi och lägger på andra sidans gipsskivor. Kul att göra något i hop, både Christine och jag har lärt oss en hel del.

I det poltiska livet råder en viss stiltje, möjligen en förväntan. I lördags hade vi distriktkongress i Uppsala läns partidistrikt. Tierp stod som värd och det var en bra tillställning som efter vissa justeringar både höll tiden och gav utrymme till bra motionsdebatter. Nu fortsätter vårt arbete kring partidistriktet gemensamma valplattform. Det kommer att bli en visonär, framåtsyftande politik där vi med allvar tar oss an väljarnas oro och funderingar kring nedmonteringen av välfärden.

I landstinget är fn. regionfrågan mycket het. Det finns många politiska grupperingar som diskuterar olika frågor. Jag tror dock att vi är på väg att skapa en regionkommun, med hälso- och sjukvården som bas i Svealand. Där skulle i så fall ingå- Uppsala län, Örebro län, Gävleborgs, Dalarna, Värmland och förhoppningsvis Västmanland. Jag hyser litet hopp om att Sörmland också kommer att ingå, eftersom deras företrädare vill gå i hop med Stockholms län.
Det finns också en frustration, bland övriga län kring att våra moderater haft en så passiv inställning till frågan. Jag anser att det är ren förhalning för att slippa komma till beslut under mandatperioden, döda frågan eftersom moderaterna i länet inte vill ha en regionkommun. Den närmaste månaden är synnerligen kritisk och mycket måste landa före 31/5 då statens utredare Jan-Åke Björklund ska presentera de olika regionförslagen till regeringen.

I Håbo är det som vanligt, kaos och frustration. De nya privatskolorna som håller på att etableras, skapar mycket problem. Både avseende finansiering och kring lokalerna men också investeringskostnader och annat. Den nyliberala majoriteten har alldeles för bråttom, och de märks att den politiska mognaden är liten. Våra barns utbildning är mycket viktig och den får inte försämras pga. godtycklighet och ideologisk fundamentalism.

Nu är elektriken här och arbetet med väggen fortsätter till kvällen. Känns redan lite bättre, och jag tror nog att snön smälter bort så småningom också.

Vi syns i vimlet

Hälsningar
Pyry