tisdag, mars 18, 2008

Vore det påsk i dag...

Tänk om det vore påsk just i dag, då hade jag formligen frossat i påskgodis, svärmors goda mat och inte minst fått välbehövligt umgänge med min familj. Det är inte många dagar tills att det blir är dags, bara att börja längta. Albin(min son) ska dessutom tävla i friidrott på långfredagen, på Munktells arena i Eskilstuna. Det ska bli fortsatt roligt att följa hans tävlingsutveckling. Hittills har det bara gått framåt.

I det politiska livet rullar systemskiftet på med oförminskad styrka. Det nya ersättnings-och listningssystemet för primärvården får alltmer en karaktär av nyliberalt beställningsverk utan någon som helst förankring hos personalen, patienterna och oppositionen. Det hårda modellen ska mejslas in hos Uppsala läns medborgare och tillgänligheten ska utvecklas oavsett hur mycket tvingande uppoffringar som personalen måste göra. Det pratas bara om läkare och alla andra, mycket kompetenta medarbetare som disktriktssköterskor, psykologer, kuratorer, biomedicinska analytiker, undersköterskor, mfl. benämns som övrig personal. Det ska inte tas någon hänsyn till socio ekonomiska strukturer, de utsatta ska få det ännu tuffare osv. Hälsofrämjande arbetet kommer att nedprioriteras. Vi socialdemokrater har nu inlett ett aktivt arbete för att utveckla det hälsofrämjande arbetet ytterligare. Vi fortsätter på den väg som genomsyrat vår politik ända sen början av 1900-talet.

Tänk vad mycket som gjorts tack vare ett gott samarbete mellan engagerade politiker och ännu mer engagerad personal avseende t.ex. smittkoppor, polio,antitobaksarbetet, trafiksäkerhetsarbetet, Norsjöprojektet för minskning av hjärt-kärlsjukdomar osv.

Vi ger oss inte, jag återkommer med lite mer färska inslag efter påsk. Snart är det dags för några lagomt lata dagar, det ser jag framemot.

Vi syns i vimlet

Pyry