tisdag, januari 22, 2008

Varför lovar landstingsmajoriteten runt och håller tunt

Lite vinter blev det i alla fall. Ett litet, centimetertjockt täcke, som lyser upp den mörka vintermorgonen och kvällen. Resan t.o.r. Uppsala var lite trevligare i dag.

Jag besöker vårdcentraler och husläkarmottagningar, så ofta som möjligt för att bilda mig en uppfattning kring primärvårdens utmaningar. Primärvården får ju ofta klä skott för den "dåliga" delen av svensk hälso-och sjukvård.Tillgänglighet är ju ett begrepp som förekom så ofta i valrörelsen att ordet inflation inte räcker till. Är det då så, att primärvården inte klarar av sitt uppdrag. Finns det någon substans i all denna kritik. Efter år av funderingar kan jag se ett mönster bland de som kritiserar. 95% av patienterna besöker primärvården sällan, medan 5% är kroniker som behöver olika former av behandling, receptförnyelse mm. De som besöker primärvården ofta, dvs. 5% av patienterna är överlag nöjda med vården och bemötandet. Det som besöker primärvården sällan, är inte lika positiva. Vad är då grunden till missnöjdheten, det är sällan vården, behandlingen eller bemötandet. Däremot att det är svårt att komma i kontakt. Primärvården har arbetat medvetet under förra mandatperioden, och även nu med att förenkla dessa kontaktytor, både tekniskt via TeleQ, internet, sjukvårdsrådgivning mm. Man har arbetat organisatoriskt för att hålla så hög bemanning som möjligt när det är mest tryck och flödena blir lite bättre, men det kvarstår fortfarande utmaningar som inte kan lösas via smarta organisationslösningar och tunna vallöften från den ny liberala majoriteten. Det behövs mer personal, läkare, sköterskor, undersköterskor, biomedicinska analytiker, kuratorer, psykologer, läkarsekreterare. Vi i oppositionen ville tillföra 15 milj kr extra till förstärkningar, inte så mycket måhända, men med rätt modell så kan extra personalförstärkningar tillskapas där vårdtyngderna är extra stora. Den ny liberala majoriteten har sagt nej, det anser att det går att lösa allt via organisationen, jag och mina kollegor ser möjligheterna, men det blir bara tomma löften om det inte finns mer personal. Primärvården har tagit alltmer uppdrag under de senaste 10 åren, detta måste tas med i bedömningen hos den ny liberala majoriteten. Vi socialdemokrater arbetar fram ett nytt närvårdskoncept som förhoppningvis ska visa vägen kring hur den framtida primärvården ska utvecklas.

Vi syns i vimlet
Pyry

söndag, januari 13, 2008

Snart dags för fotbollsträning

Söndagkväll, snart börjar en ny vecka med utmaningar och möjligheter. På söndagkvällar brukar jag träna inomhusfotboll med Håbo FF´s veteranlag. Jag är tacksam över att få vara utespelare. Jag var tidigare målvakt och hade föga talang utanför det egna straffområdet. Att jag lyckas passa rätt någon gång varje träning är ett stort framsteg för mig. Mina lagkamrater har visat stort tålamod med mina tillkortakommanden som fotbollsspelare. Det är dock ett riktigt trevligt gäng som skrattar mycket och bjuder på en och annan gliring mellan varven. Att vi får lite extra kondis och måndagsvärk i musklerna är en del av tjusningen.

Jag och Christine såg - Arn, tempelriddaren- i dag. Helt ok underhållning, jag har läst alla böckerna och visst gick det att känna igen delar av intrigen från det skrivna ordet.

2008 är ett år då vi återigen samlat kraft att möta borgarna med full kraft. 2007 var ett tufft år, nu är vi rustade för en tuff kamp där vi inte släpper taget förrän valet 2010. Du som också är arg och vill agera, välkommen att kontakta oss socialdemokrater. Det finns alltid plats för engagerade personer som vill bidra till samhällsutvecklingen. Konstaterade i dagens demoskop att moderaterna backat med 5, 2% och att de nyliberala borgarna tillsammans inte ens förmår att ta sig över 40% strecket. Tänk om det vore val idag... Nu vet vi att de absolut mest orättvisa besluten fattas i början av mandatperioden, det kommer säkert sockrade bud allt närmare 2010, men samtidigt vet vi ju att om de nyliberala borgarna får makten efter 2010, fortsätter samma politik med omförminskad styrka... Jag litar på dig och övriga väljare att ni gör ett klokt val och väljer välfärd och samhällsnytta före orättvisor och avveckling.

Kort blogg i dag, måste dra på mig fotbollsskorna

Vi syns i vimlet
Pyry

måndag, januari 07, 2008

Efter påstötningar så....skriver jag lite till:-)

Hej igen


Efter att bloggen varit nere för räkning sen mars förra året, har jag blivit påmind om att den bör läggas ner alternativ uppdateras. Efter påstötningar från vänner och släkt, inser jag att det sista ordet inte är skrivet.....


Nytt år, nya utmaningar

Snön har nästan smält bort, synd när det äntligen blivit vitt och barnen fått chansen att åka pulka, skidor och bygga snöborg. Vore trevligt med lite mer snö, några decimeter eller så samt några minusgrader. Det blir så mycket ljusare då och vi blir alla påminda om att det också dygnet har vänt mot varmare tider.

2007 var ett förlorat politiskt år för oss Håbobor. Den nya majoriteten bestående av Bålstapartiet, moderaterna, KD och Fp har ägnat sig åt avvecklingspolitik. Försämrat personaltätheten inom äldreomsorgen, sparkat nyckelmedarbetare inom kommunen, dragit ner på investeringsbudgeten till ett absolut minimun. Provocerat och retat upp både de äldre avseende Pomona och barnfamiljerna- personalen vid Västerängsskolan kring övergången från kommunal till privat skola (friskola). Beslutat att lägga ner skoklosterspelen mm. Överhuvudtaget är läget i kommunen mycket kritiskt. Många anställda har det tufft mentalt, vem blir föremål för nästa nedskärning. Varför gör majoriteten alla dessa nedskärningar. Svaret är lika enkelt som förutsägbart. De vill sänka skatten innan valet 2010.

Håbo kommun är en tillväxtkommun som klarat balanskravet de senaste sex åren fram till 2006, tack vare god ekonomiska hushållning och investeringar som syftat till att förbättra samhällsservicen för medborgarna. Allt som den förra majoriteten presterade var inte bra, men det mesta fungerar alldeles utmärkt. Just därför blir all avveckling av en väl fungerande kommun så ologisk och kontraproduktiv. Den nya majoriteten döljer sin agenda väl genom vackra omskrivningar om nya tag och framtidsoptimism, när den egentligen är helt visionslös (skattesänkning kan ju kanske vara en vision...) I grunden handlar det om revansch, att få sitta i opposition i så många år har skapat ett behov av att få fatta beslut, även om besluten är felaktiga och strider mot samhällsnyttan.

Det finns dock en liten märklighet i den styrande majoriteten. Bålstapartiet var i majoritet så sent som 1998-2002. Folkpartiet var med i förra majoriteten fram till 2006. Att de då väljer att "hämnas" på oss socialdemokrater är en gåta. Jag hade möjligen respekterat förändringarna om det byggde på strikt partiideologiska ställningstaganden, men det handlar om att komma åt personer inte politiken. Det finns ett så starkt behov hos flertalet ledande politiker inom den styrande majoriten att få nypa till sossarna, att ändmålet helgar medlen. Varje beslut som går emot socialdemokratiska beslut eller intiativ är stora segrar i de slutna rummen hos majoriteten.

Jag har blivit beskylld för opportunism, när jag följt socialdemokraternas grundkriterier avseende friskole etableringar, där vi tydligt deklarerat att huvuddelen av föräldrarna, personalen och eleverna ska acceptera en övergång från kommunal till privat skola (friskola). När vi inom S fick klart för oss att så var fallet avseende Västerängsskolan, var det helt naturligt att i fullmäktige rikta en uppmaning om att lägga ner ärendet kring Vittra och börja om på nytt. Om det är opportunism, låter jag dig som läsare lägga värderingen kring, men jag har hela tiden hävdat vår ståndpunkt, före den stora "stormen" när föräldrarna, personalen och eleverna modigt engagerade sig i kampen och även under den tiden då besluten skulle fattas. Nu blir det inte Vittra den här gången, vi får se hur debatten utvecklas. Vi är många fler inom S, som ofta blir beskyllda för det ena och andra. Bl.a. min vän och kollega Agneta Hägglund som i egenskap av kommunalråd la ner många kvällar på att baka kakor och bullar till de anställdas julkaffe. En, vad jag förstått uppskattad gest. Hon har fått mycket hånfulla kommentarer från inte minst ledande företrädare i Bålstapartiet kring detta. Listan kan göras lång och jag återkommer i frågan.

Det blev ett lite längre inlägg, men hoppas det är ok. Utanför mitt fönster i Uppsala, där jag tillbringar mina arbetsdagar fram till 31/5 som vikarierande landstingråd, är gräset åter grönt och snön känns avlägsen. Trist, men jag glädjs åt att Albin (min son) är med på besök i dag.

Vi syns i vimlet
Hälsningar
Pyry