lördag, augusti 26, 2006

Kul med ringbytning....

Det ljusnar på väderfronten. Verkar som att vi får en regnfri dag, vilket vore mycket bra. Våra goda vänner Tessan och Johan ska nämligen ha fest i sin trädgård, över 100 pers är anmälda. De gifte sig förra året och har en "ringbytningsceremoni" + fest i år. Jag har fått förtroendet att leda själva ringbytningen. Jag kan utlova en lite annorlunda ceremoni med något humoristiska inslag.
Kul att mingla med så många människor, i en normalt stor trägård.

Valet närmar sig och aktiviteterna är i full gång. Förra helgen hade vi festdag och officiell start. Näringsministern Thomas Östros var på besök och jag ledde en öppen intervju där han fick utveckla regeringens politik inom skiftande frågor som företagande och tandvård. Vi delar ut flygblad och snackar med potentiella väljare. Det kommer att bli en rekordtuff spurt och inget är givet förrän rösterna är räknade. Opionionsmätningarna duggar tätt,så det gäller att hålla fokus på möten med människor och uppmana till att rösta.

En fråga som bekymrar mig rejält är moderaternas och högeralliansens förslag till att införa en avgift för sjuka barn när det besöker sjukvården. De räknar med att "tjäna" 10 miljoner kr i landstinget på att barn ska betala 60 kr för ett besök. Mycket graverande och avslöjande. Det är återigen de svaga grupperna som kommer att drabbas av moderaternas och högeralliansens skattesänkariver. De höjer avgifter i smyg för att förebereda skattesänkningar i lönndom. De barnfamiljer som kommer att drabbas är ensamstående föräldrar med flera barn och andra familjer med lägre inkomster. Vi tar starkt avstånd från detta. Barnen ska ha rätt till sjukvård via den solidariska finansieringsmodellen. Moderaterna och högeralliansen vill också införa en avgift på 25 kr för varje uthämtning av recept på apoteket. Det drabbar också låginkomsttagare och framförallt kroniker. Gränsen för högkostnadskydd ska utökas från 900 kr till 1500 kr osv.

Vi ser alltmer en tydlig skillnad mellan oss socialdemokrater och moderaternas politik inom högeralliansen. Jag utgår från att våra kloka väljare också ser dessa skillnader, vilket kommer att synas den 17/9.

Hälsningar
Pyry

onsdag, augusti 16, 2006

Regnet det bara öser ner

Sitter och arbetar och kolla ut genom fönstret, regn, regn,regn. Det är dock inget problem, sommaren har varit helt fantastisk,det finns så mycket energi att det räcker till inför den stundande hösten och inte minst slutspurten i valrörelsen. Bra att få lite vatten i jorden och och förhoppningvis fylls vattenmagasinen på så att vi kan hålla ner elpriserna. Nåväl, veckan har varit positiv so far. Fått en hel uträttat och känner att jag börjar stå på tå inför valet. På lördag kör vi igång vår officiella valrörelse. Det ska bli kul och som vanligt stressigt.

I år har alliansen fått en känsla av att de kan vinna och det är bara bra för oss. Alternativen blir så mycket tydligare och den vanliga väljaren lär få se och höra hur stora skillnaderna är egentligen på oss socialdemokrater och alliansens orättvisa skattesänkarpolitik. I går kom ett utspel från moderaterna om att slopa ränteavdragen om det ska införas en kommunal fastighetsavgift. Detta skulle innebära att barnfamiljer i villor skulle få betala mer än i dag och de som har utflugna barn skulle dra nytta av detta. En fördelningpolitisk modell som drabbar dem som redan har det tufft att få vardagen och ekonomin att gå ihop. I en undersökning utförd av Opus research är 54% negativa till en fastighetsavgift. Avgiften skulle göra att Slott och koja taxerades lika, vilket innebär att de som har de bästa inkomsterna, skulle få mest tillbaka ekonomiskt.

En annan effekt av alliansens politik är att bilägare får högre avgifter. Alliansen vill nämligen privatisera trafikförsäkringarna och fördubbla premiekostnaderna. Kostnaderna för sjukskrivning vid en trafikolycka ska nämligen betalas via en privaförsäkring. Det skulle innebära att varje bilägare med en bil, skulle få 1 500-2 000 kr mer i kostnader per år. Alliansen hävdar att Finlands system med höga avgifter för trafiksförsäkringar leder till färre olyckor och säkrare bilar. Trenden är dessvärre motsatt, Sverige har färre trafikolyckor och Finländarna köper inte fler nya och trafiksäkrare bilar än Svenskar.

En annan fråga som känns mycket påtaglig i Uppsala län är att alliansen vill inför halv avgift för barn vid besök hos vårdcentraler. I dag kostar det 120 kr för en vuxen, vilket skulle innebära att barn får betala 60 kr. Kan tyckas att det inte är någon hög avgift, men symboliken är mycket viktig. Alla våra barn ska kunna komma till vårdcentraler utan att betala avgifter. Som vanligt drabbas de som har det sämst. Ensamtstående med lägre inkomster måste säkert prioritera om barnet ska åka in till vårdcentralen eller inte. Så vill vi inte ha det. Barn ska få tillgång till vård utan att betala avgifter. Det som säger något annat, borde fundera på var välfärden är på väg när barnen slutligen ska finansiera orättvisa skattesänkningar.

Ja, så fortsätter dagen, med möjligheter och utmaningar
Hälsningar
Pyry
Vi hörs

torsdag, augusti 10, 2006

Sommaren fortsätter

Vaknande upp med nyheterna om att Alliansen är i en stor ledning i opionionsmätningarna. Nu börjar allvaret. Det gäller att kämpa hela vägen till valdagen. Vi kommer att få en knivskarp valrörelse, men jag hoppas verkligen att vi med vår socialdemokratiska politik ändå visat att vi duger att styra landet, landstingen och kommunerna (där vi är i majoritet). Det måste ändå betyda något att vi har en högkonjunktur i Sverige, även om det är en internationell dito. Det kan inte vara fel att ha en blandekonomi med en god välfärd och en bra tillväxt hos företagen. Vi spenderar mer pengar,som individer, på varor och framtidstron är större. Det finns fler arbeten och tillväxten för andra kvartalet 5,5%, högsta siffrorna på 6 år. Det kan inte vara så att, det höga skattetrycket som alliansen hävdar att vi har är dramatiskt negativt för den svenska tillväxten.

Vi ska inte ha ett högt skatteuttag för att vi tycker det ideologiskt, utan syftet med skatterna är att vi ska kunna finansiera vår gemensamma välfärd - skola, vård, omsorg mm. och fortsätta att utveckla och effektivisera välfärden till nya nivåer och behov. Det är bra att vi har tydliga alternativ i politiken, inte minst för väljarna, men vi får inte hamna i valrörelse där löftena är ofinansierade och därvidlag ej genomförbara om vi inte drar ner på annat alternativt tvingas till att höja skatterna. Alliansens förslag om borttagande av fastighetsskatten är inte finansierad. I förlängningen skulle det handla om om att minska på statsbudgeten med 30 miljarder, lika mycket som hela rättsväsendet inkl. polisen. Vårt förslag om frysning av skatten är mer realistiskt och det ger möjligheter till en fortsatt god utveckling av den offentliga servicen. Sen måste vi skapa en mer rättvis modell, där människor med låga inkomster inte ska drabbas för att det råkar bo i attraktiva områden osv.

Något helt annat. Tränade fotboll med Håbo FF´s veteraner för första gången efter sommaruppehållet. Ett roligt gäng grabbar (gubbar om min fru får yttra sig) som spelar för konditionens skull och för att det är så roligt att jaga bollen tillsammans med likasinnade. Jag tillför inte särskilt mycket som utespelare, eftersom jag fostrades som målvakt, men jag får vara med i alla fall och det är jag glad för.

Vi syns och hörs
Pyry

söndag, augusti 06, 2006

Lite trött i början.. Piggare allteftersom

Efter ett trevligt dygn tillsammans med goda vänner, var det slutligen bara vi familjen som umgicks i dag. Varmt och mysigt. Sonen Albin höll sig inne rätt mycket och jag var riktigt stolt över att han möblerade om sitt rum och städade medan vi övriga tog det ganska lugnt. Nåväl mitt nyvaknade intresse för golf börjar ta form. Efter tre lektioner och två rundor börjar jag bli säkrare och tror nog att jag ska kunna komma ner till officiellt handikapp innan säsongen är över. Kul sport, men tidskrävande. Det gäller att planera golftiderna så att jag inte stjäl alltför mycket tid från familjeumgänget.

Börjar känna en viss spänning inför valet. Den sedvanliga nervositeten börjar ta form. Precis som inför ett uppträdande eller dylikt är det lite pirrigt. Det kommer att bli superjämnt, men jag hoppas ändå att väljarna ser skillnaden på konstlade, ofinansierade löften från verklig politik som syns och ger bra välfärd. Blir klart orolig över att alliansen vill sänka skatterna redan nästa år med närmare 50 miljarder. Det är mycket pengar, i Håbo skulle det innebära att vi tvingade säga upp mycket personal inom skolan och äldreomsorgen. Alliansen i Håbo (utom centern) vill utreda om de kan ta bort 2% från intäktsbudgeten, det skulle innebära i runda slängar 12-13 miljoner mindre för förvaltningarna att skapa bra samhällsservice för. Det motsvarar en minskning av personalen med 30-40 personer, varav större delen skulle försvinna i skolan. Inga vidare utveckling för vår kommuns ständigt växande befolkning.

Nåväl, får vi socialdemokrater förtroendet att styra kommunen ytterligare en mandatperiod, ska vi se till att vi har en ekonomi i balans, utan skattesänkningar, vi tror nämligen att det arbetet som utförs dagligen av kommunens personal är effektivt och anpassat till de behov som Håboborna har av god samhällsservice. Ideologiska skattesänkningar är vi defintivt emot.

Vi syns
Pyry

torsdag, augusti 03, 2006

En nästan vanlig dag, men....

Dagen började med en längre sittning hos en blivande kund. En mycket bra diskussion och förhandling, hoppas att vi kan inleda ett samarbete framöver. Familjen Pettersson kom på eftermiddagsbesök. De har flyttat till Umeå och vi har inte umgåtts familjevis på över ett år. Det fanns mycket att ventilera och diskutera. Roligt att barnen badade och lekte i hop. Vi har rest tillsammans med Pettersson vid två tillfällen. Hoppas vi kan göra en ytterligare charter ihop.

Albin fångade en mört i kväll. Kul att fiska med barnen. De var aningen "skärrade" när vi skulle kroka av mörten, men det gick bra och nu vet båda hur man krokar av en nyfångad småfisk.

Inte mycket att berätta om valet, en mellandag. Är dock glad för att Jan Guillou fick inleda pridefestivalen. Alltid retar det någon, vilket gav en härlig kvasidebatt i nyhetssändningarna. När det är nyhetstorka i riket, är det tillåtet att sända vilka inslag som helst. IFK Göteborg vann i kväll, laget i mitt hjärta. Hoppas det räcker till seger i allsvenskan i år.

Hej hopp- takdropp

onsdag, augusti 02, 2006

Började med stress och slutade med förvåning

I dag, blev jag intervjuad av SVT´s finskspråkiga redaktion. Fick bl.a. frågan om vilka minorietetsspråk som är störst i Sverige. Gissade givetvis rätt på finskan, men därefter fick jag rejält pisk på övriga- trodde bl.a. persiska och serbokroatiska (före kriget i Jugoslavien) utövades av många personer i Sverige, men jag glömde bort två språk- samiska och romani, rent slarv det ska verkligen inte upprepas. Tänkte liksom inte på att samerna har ett minoritetsspråk eftersom de funnits i Norden så många år i likhet med romerna, men det finns ju ett sameting och jag ska nu ta lärdom av detta: Tänka efter innan jag svarar.

Valrörelsens närmar sig ett kritiskt läge, nu slipar vi våra slutliga argument och påbörjar ännu en resa inför nästa mandatperiod. Det känns verkligen spännande och jag vet att vi kommer att få ett mycket jämnt resultat mellan oss och den sk. alliansen. Hoppas dock att våra väljare ser skillnaden mellan en rättvis välfärdspolitik där alla ska med och en orättvis modell där en stor del av människorna i Sverige kan komma att marginaliseras pga. sänkta ersättningar, tuffare krav på arbetsmarknaden mm.

Missade dessutom att vår ombudsman Kia fyller 40 år i dag- Grattis Kia.